Bin 510 flamingo Kuş oteline taşındı

Osmangazi Köprüsü'ne kavis verdiren ve son sayımlara göre 206 kuş türüne ev sahipliği yapan Hersek Lagünü, bu yıl bin 500'ü aşkın flamingoya ev sahipliği yapıyor.

Bin 510 flamingo Kuş oteline taşındı

YALOVA - Yavuz Emrah Sever

İnşası esnasında Osmangazi Köprüsü'ne kavis verdiren ve son sayımlara göre 206 kuş türüne ev sahipliği yapan Hersek Lagünü, bu yıl rekor sayıda flamingoyu ağırlayacak.

Yalova'nın Altınova ilçesinde bulunan, bazı türlerin sonbahar ve kış aylarını geçirmesi dolayısıyla "Kuş oteli" olarak bilinen 152 hektarlık lagün, bugünlerde flamingolarla renkli görüntüler oluşturuyor.

Lagün, bu yıl konaklayan bin 510 flamingo ile şimdiye kadarki en yüksek sayıya ulaştı.

Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, Hersek Lagünü'nün flamingolarla birlikte kendileri için çok değerli bir sulak alan olduğunu söyledi.

Oral, lagünün kuşların göç yolu üzerinde bulunduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Konaklıyorlar, yiyorlar, içiyorlar ve sonuçta dinlenip, ondan sonra da nereye gitmek istiyorlarsa oraya gidiyorlar. Dolayısıyla 'Kuş oteli' diyoruz. Tatillerini yapıp gidiyorlar. Bu sene rekor sayıda flamingomuz var. Bu bölgenin en fazla flamingo popülasyonuna sahibiz. Bunun yanında çok kıymetli 20 tür kuşumuz, ekstradan buraya, sulak alana değer katan kuş türümüz var. Toplamda da şu ana kadar 206 türümüz var tespit edilen, gölümüze uğrayan."

Lagünün etrafında şu anda bir entegre proje yapıyoruz

Lagünün çevresinde devam eden çalışmalara da değinen Oral, şunları aktardı:

"Sahille beraber bu bölgeyi entegre etmeye çalışıyoruz. Buraya bir kule inşa ettik. Aynı zamanda küçük bir eğitim alanımız, özellikle gelen öğrencilerimize, konuklarımıza gölle, kuşlarla ilgili bilgi vereceğimiz bir alan. Türkiye'nin ilk 'engelli kuş gözlem kulesi' olacak bir kulemiz var. Arkasında da yine doğa eğitim alanı kuş tahnit alanımız ve kuşlarla ilgili küçük bir hastanemiz, kafeteryası olan bir alan olacak. Gölün etrafında biz şu anda bir entegre proje yapıyoruz."

Metrekareye düşen kuş sayımız çok fazla

Oral, lagündeki flamingo sayısının geçen yıllara göre artış gösterdiğine dikkati çekerek, "Şu anda bana verilen rakam bin 510. Şu anda elimdeki rakam. Binin üzerine çıktı. Bizim için çok güzel rakam. Bu bölge için iyi bir rakam. Bizim gölümüzün bir özelliği de şu; diğer kuş cenneti dediğimiz alanlardan farkı, metrekareye düşen kuş sayımız çok fazla. Gölümüz küçük 152 hektar. Gölün içerisindeki bütün kuşlar, aynı anda inşa edilen kuleden görünebilecek." değerlendirmesinde bulundu.

Bölgedeki kuşları internet ortamında 24 saat izleyebilecek şekilde lagünün etrafını kameralarla donattıklarını anlatan Oral, uygulamanın gelecek haftadan itibaren devreye gireceğini de bildirdi.

Kuş türü 206'ya çıktı

Oral, 2004 yılında lagündeki avcılığı yasaklamalarının ardından kuş sayısının artmaya başladığını vurgulayarak, "O zaman ilk yaptığımız sayımlarda 104 türümüz vardı, şimdi 206'ya çıktı. Her sene 2-3 tür daha ekleniyor. Bu sene bir tane eklendi diye biliyorum. İnşallah böyle devam eder diye düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak;AA

BU HABERLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Hikayeci yazar Mustafa Kutlu: Ne yapmalı 

  İsraf sadece zenginler tarafından işlenen suç değil

El Cezeri robotları Diyarbakır'da üretmiş

Pabucunuzu dama attırmayın

Diğer Haberler

Gençlik kampına katılan 300 öğrenciye 'Ahilik' anlatıldı


Dikkuyruklar Burdur Gölü'ne döndü


Doğu'nun mendereslerinde görsel şölen


Doğu Anadolu'da kış 'çilesi ve güzelliğiyle' yaşanıyor


Sigara ve alkolün olmadığı tek şehir


Erciyes Kayak Merkezi, Birleşmiş Milletler'e döndü


Tarihin en görkemli tanığı: Alaeddin Keykubad Köprüsü


Hırvatistan'da İslam kültür merkezi inşa ediliyor


Batman’ın yıldızı parlıyor


Ulubey Kanyonu beyaz örtüyle kaplandı


Uludağ'ın karlı eteklerinde atla gezinti turizmi


Çeltik tarlalarının 'allı turnaları'


Bitlis'te beyaz güzellik


Van gölünde balık keyfi


Giresun Adası antik çağdan beri yerleşim yeri


Diyarbakır ve Mardin tarih kokan iki şehir


Bosna Hersek'in Gazi Hüsrev Bey Medresesi hala aktif


Göçmen kuşların kış durağı Kızılırmak Deltası


Denizli antik çağlardan bu yana şifa merkezi


Kayak ve termal turizm durağı: Erzurum