Hazreti Mevlana'nın duası

Vuslatının 745'inci yılında anılan büyük İslam düşünürü ve mutasavvıf Hazreti Mevlana'nın, Mesnevi eserinde yer alan ve kıskançlık vurgusu üzerine yaptığı dua, 8 asırdır insanlığa yol gösteriyor.

Hazreti Mevlana'nın duası

KONYA - Abdullah Doğan

Türk ve İslam aleminin en büyük mutasavvıflardan Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin 17 Aralık 1273'te vefatının ardından bıraktığı "Mesnevi" eserinde yer alan kıskançlık vurgusu üzerine yaptığı dua, insanlığa yol gösteriyor.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ali Temizel, öğretileri ile tüm dünyada ilgi gören düşünce adamı Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin, vuslatının 745'inci yılında etkinliklerle anıldığını anımsattı.

Konya'da 745. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri'nin sürdüğünü hatırlatan Temizel, büyük İslam düşünürünün, yetiştiği siyasi karışıklık ve savaş ortamında sevgi, hoşgörü ve barış temasını İslam ışığında sıkça işlemesiyle ön plana çıktığını vurguladı.

Temizel, Hazreti Pir'in yaşadığı çağı ilmi ile aydınlattığı gibi kendisinden sonraki asırlara da hoşgörü, sevgi, neşe, umut ve muhabbetle ışık saçtığını belirterek, eserlerinin onlarca dile çevrildiğini aktardı.

İki denizin buluşması

Mevlana'nın hayatında önemli yer edinen Şems-i Tebrizi ile dostluğuna değinen Temizel, şöyle devam etti:

"İkisinin Konya'da buluşmasına 'Meracel Bahreyn' adı veriliyor, iki denizin buluşması olarak nitelendiriliyor. Bu dostlukta ikisi de birbirinden etkileniyor. Öğrencileri bu dostluğu kıskanıp Şems'in aleyhinde propaganda başlatıyor. Bunun üzerine Şems Konya'dan ayrılıyor. Mevlana'nın oğlu getiriyor. İkinci gidişinde ise acaba öldürüldü mü, kaçtı mı, çeşitli kayaklarda ihtilaflı bilgiler geçiyor. Şems, Mevlana'nın dostları tarafından kabullenilmiyor. Bu da duasına kadar etki ediyor."

"Tüm insanlığa yapılan bir dua"

Temizel, Mevlana'nın Mesnevi eserinde halk için yaptığı duaya dikkati çekerek, bunun sadece kendisine mahsus değil tüm insanlığa yapılan bir dua olduğunun altını çizdi.

Bu duanın Mevlana'nın Mesnevi eserinin 5'inci cildindeki, "Münacat" bölümünde yer aldığına işaret eden Temizel, şunları kaydetti:

"Bu dua, eserlerinde çok sık tekrarlanmıyor. Burada özellikle insanların kıskanç olmaması üzerine vurgu yapıyor çünkü kıskançlığın bir şeytan işi olduğunu, şeytanın olduğu yerde de bereketin olmayacağını vurgulayarak, Allah'ın bizi korumasını diliyor. 'Yakarış' başlığıyla şöyle dua ediyor; 'Ey azık, güç ve dayanıklılık veren! Halkı bu dayanıksızlıktan kurtar. İki büklüm nefse, sebat gösterilecek işte ayakta durabilme gücü ver. Onlara sabır ver ve tartı kefelerini ağır yap. Onları, şekilcilerin düzeninden kurtar. Ey kerem sahibi, onları kıskançlıktan kurtar. Kıskançlıkta taşlanmış şeytan olmasınlar çünkü halk, yok olucu mal ve ceset nimeti içinde kıskançlıkla yanıyor. Padişahlara bak, ordu çekip götürüyor. Kıskançlıkla akrabalarını öldürüyorlar. Süslü güzellere aşık olanlar, birbirlerinin kanına ve canına kastetmiştir. Vis ile Ramin, Hüsrev ile Şirin, o aptallar kıskançlıkla ne yaptılar, oku. Aşık yok oldu, sevgili de kendileri de hevesleri de hiçtir. Pak Allah, yokluğu birbirine vurur, yokluğu yokluğa aşık eder. Samimi olmayan gönüllerde kıskançlıklar oluşur. Var, yoğu böyle çaresiz eder."

kaynak:AA

BU HABERLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bir tıkla zenginlik hedefleyenlerin mesleği: Youtuberlık

İnsan çalışmakla mükellef, başarmakla değil

Mevlana'nın Mesnevisi 26 dilde hoşgörüye çağırıyor

Mevlana'nın kadim dostu: Şems-i Tebrizi


Diğer Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İslam düşmanlığı barışı tehdit eden yıkıcı bir akıma dönüşmüştür


Türk matbuat tarihine yolculuk


Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Daha Adil Bir Dünya Mümkün' kitabı


Mesleğini babasından devralan genç ahşap ustası yurt dışına açıldı


MÜSİAD Saygı Kitaplığı farklı serilerle okurlarla buluşacak


Endonezyalı gelin Van'da fedakarlıklarıyla gönülleri fethetti


'Kudüs: Gülümseyen Aksa' çizimleri sanatseverlerin beğenisine sunuldu


Suriyeli engelli hat ustası ve ressam azmiyle örnek oluyor


İTO Başkanı Avdagiç geçmişten bugüne İTO'nun kültürel faaliyetlerini anlattı


Medeniyet Tasavvuru Okulu kurucusu Yusuf Kaplan: MTO'yu akıl, kalp ve ruhu harekete geçirmek için kurduk


'Onun İşi Okumak' diyerek sığınmacı çocukların eğitimine destek oluyorlar


Mahalledeki çocukların oyuncaklarını 'İrfan dede' yapıyor


Ümit Meriç, babası Cemil Meriç'i anlattı: Babam bir gönül insanıydı


Görme engelli adam eşiyle gönüllü olarak okul duvarlarını renklendiriyor


Dezavantajlı çocukların kalbine 'güneş' gibi dokunan proje


Mahalle imamı camiyi namaz vakitleri dışında sınıfa dönüştürüyor


Gaziantep'te 15 yıllık depo öğretmenin çabasıyla kütüphane oldu


Çadırların gölgesinde miniklerin masal keyfi


Zekeriya dede 10 dönümlük bahçesini çocuk parkına dönüştürdü


İnşaat işçisi kurduğu dernekle 30 bin kitabı köydeki çocuklarla buluşturdu